Експерти обмениха опит с норвежките си партньори за строителство на преходни отделения в затворите

Новини Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода

Заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова проведе работно посещение в Норвегия в периода 22-26 ноември т.г. В състава на ръководената от нея делегация бяха още главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ гл. комисар Ивайло Йорданов, началникът на затвора в Бургас ст. комисар Бранимир Мангъров, комисар Нина Главчовска – началник на Областна служба „Изпълнение на наказанията“-София, както и други експерти от ГДИН и Министерството на правосъдието.

Визитата е в рамките на Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм /НФМ/ 2014-2021, чийто ръководител е заместник-министър Павлова.

По време на проведените работни срещи беше обсъдено сътрудничеството между Министерството на правосъдието, респективно Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Кралство Норвегия. Сред темите на двустранните разговори бяха още проучването на практики, свързани със строителството на затвори и засилване обмяната на опит. Българската делегация имаше възможност да посети затвора Она, който е партньор на проекта на ГДИН по НФМ „Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите“, затвора Мандал – едно от най-новите пенитенциарни заведения в Норвегия, както и преходното отделение Солхолмен. 

Проектът на ГДИН „Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите“ предвижда в затворническите общежития „Хеброс“, „Самораново“ и „Строител“, съответно към затворите в Пловдив, Бобов дол и Бургас, да бъдат обособени преходни отделения, т. нар. half way house. Целта е да бъде въведена нова социално-интеграционна концепция за подготовка на лишените от свобода за адаптиране и включване в обществото след тяхното освобождаване. Проектът включва още подобряване на материалните условия в корпуса на затвора гр. Пловдив, нов арест и пробационна служба в Петрич, нов арест в Самораново, ново затворническо общежитие към затвора Враца, както и откритият вече Учебен център към затвора в Пазарджик.