Активно е мобилното приложение „Помогни ми“ в помощ на пострадали от домашно насилие

Новини Подобряване на достъпа до правосъдие на лица, живеещи под прага на бедност със специален фокус върху жени, деца и ромската общност

В българското общество няма място за насилие от никакъв вид и държавата дава пореден ясен сигнал за това. Такова послание отправиха днес вицепремиерът Мария Габриел, министърът на правосъдието Атанас Славов и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов при представянето на мобилното приложение в помощ на жертвите на домашно насилие.

Приложението „Помогни ми“ дава възможност на хората да получават бързо и лесно информация за близките до тях институции, към които могат да се обърнат за помощ и за стъпките, които трябва да предприемат за защита на своите права. То е разработено от „Информационно обслужване“ АД по проект, изпълняван от Националното бюро за правна помощ (НБПП), финансиран от Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2014-2021. 

„Отправяме силно послание, че в българското общество няма място за насилие под каквато и да е форма – физическо, психическо или онлайн. Затова за нас като правителство е много важно да се търсят решения и те да бъдат прилагани бързо във времето, всички заедно да дадем смелост на жертвите да говорят, да потърсят помощ и заедно да търсим начини за премахване на насилието от българското общество. Приложението дава и ясен сигнал за координация между държавните органи и за това, че защитата и подкрепата на жертвите ще е и наша обща отговорност“, заяви вицепремиерът Мария Габриел. Тя оглавява Националния съвет за превенция и защита от домашно насилие към МС, създаден с последните промени в Закона за защита от домашно насилие.

„„Помогни ми“ ще е интерфейсът на Националния координационен механизъм – документ, който урежда основните процедури на взаимодействие между  изпълнителната власт, местното самоуправление и юридическите лица, заети с превенция и защита от домашното насилие“, каза доц. д-р Славов. Механизмът ще бъде завършен до края на годината и ще заработи ефективно в началото на 2024 г., както бе предвидено в закона. Той подчерта последователната помощ на норвежката страна свързано с проектите за провенция и защита на жертвите на домашно насилие и насилие основано на пола.

Председателят на НБПП Наталия Илиева обясни, че идеята на мобилното приложение е от всяка точка на България нуждаещите се да могат да открият всички координати – адреси, телефони, имейли на институциите в близост до тях, ангажирани с защита и подкрепа на пострадали. Може с един клик да се изпрати имейл или да се наберат номерата от приложението. Няма пречка това да се ползва и от всеки близък, приятел или дори учител на жертвите. Приложението е достъпно в App Store и Google Play.

Наталия Илиева информира също, че от март досега вече има 66 заявления за предоставяне на правна помощ на пострадали от домашно насилие, като 3 от тях са на мъже, а 63  – на жени. Това е станало след подписването на меморандума за сътрудничество между МП, МВР, НБПП и адвокатските съвети, който също е едно от изпълнениет дейности по проекта на НБПП, финансиран от НФМ 2014-2021.