Не може някой просто така да те удари и да твърди, че те обича

Новини

За всички над 35 ученици, изпълнили класната стая в 37-мо СОУ „Райна Княгиня“ в София, това е отдавна прието, неоспоримо правило. Те научиха и как това правило е отразено в законодателството против домашното насилие.

С любезното домакинство на директора и преподаватели на столичното училище експертите от проект „ПРОТЕКТ“, финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, организираха информационна среща с ученици от 9 до 11 клас.

Те се информираха какво знаят учениците за този все по-тежък и все по-видим проблем в нашето общество. В края на срещата скептицизмът се превърна в оптимизъм. Младежите доказаха, че са наясно с много общоприети митове за домашното насилие (напр., че ако някой те бие, то е израз на обич, че мъжете не могат да бъдат жертви на насилие, че това се случва само в бедни семейства …). Момичетата и момчетата проявиха изключително любопитство към работата на следователите, които ги запознаха с  конкретни казуси, свързани с домашно насилие, и посочиха стъпките за докладване на престъплението, когато се случи.

Тази среща бе част от информационната кампания по проект „ПРОТЕКТ“.

„Престъпления като домашното насилие са израз на редица обществени проблеми, с които можем да се справим, ако започнем открит и постоянен диалог по тях не само с възрастните, но и с децата и младите хора. Ще продължим със срещи и информация в социалните медии и през следващата година“, заявиха експертите по проекта.