Министър Зарков в Петрич: Всяко усилие за подобряване на арести и затвори е грижа за сигурността на всички

Новини Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите

„Подобряването на условията в арестите и затворите дава възможност да се работи с хора, престъпили закона така, че като излязат, да не го престъпват отново. Няма да се уморя да повтарям, че всеки вложен лев, всяко усилие, което се прави за арест, затвор или пробационна служба засяга най-вече хората, които са отвън. Те ще са тези, които ще бъдат опазени“.

Това заяви днес министърът на правосъдието Крум Зарков в Петрич при началото на строителните дейности по преустройството на съществуваща сграда, която в рамките на 400 календарни дни трябва да се превърне в модерен арест и нова пробационна служба. С изграждането на новата структура в Петрич общият брой на арестите в системата на изпълнение на наказанията ще стане 27. Отделно Министерството на правосъдието е предприело действия за предоставяне на половината от притежавания от него терен безвъзмездно на общината, за допълнително облагородяване на градската среда.

Инвестиционният проект за Петрич предвижда основен ремонт и преустройство на всички съществуващи помещения, изграждане на санитарни възли в обособените спални помещения (килии), зала за свиждане, стая за срещи с психолог, медицински кабинет, административни помещения за надзорния и административния състав, карета за престой на открито. Капацитетът на ареста е до 40 задържани лица. 

Средствата за преустройството на сградата са безвъзмездна финансова помощ в рамките на Програма „Правосъдие“ по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 /НФМ/ и са в размер на 1 млн. 416 хил. лв. Обектът е част от проект „Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите“, като в него са разписани още инфраструктурни обекти. Предвидено е в затворническите общежития „Хеброс“, „Самораново“ и „Строител“, съответно към затворите в Пловдив, Бобов дол и Бургас, да бъдат обособени преходни отделения /half-way house/. През изминалата седмица по същия проект започна изграждането на нов арест и модернизиране на затворническото общежитие в Самораново.

На събитието днес присъстваха още главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ гл. комисар Ивайло Йорданов, ръководителят на проекта комисар Нина Главчовска, областният управител на Благоевград Николай Шушков, представители на Община Петрич и на фирмата-изпълнител на обекта. Водосвет отслужи архиерейски наместник иконом отец Павел.