Заместник-министър Павлова даде старт на изграждането на нов арест и модернизиране на затворническото общежитие в Самораново

Новини Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите

Стартира изграждането на нов арест и модернизиране на затворническото общежитие в с. Самораново.

„Това е поредната стъпка на Министерството на правосъдието за подобряване и обновяване на условията в местата за лишаване от свобода и привеждането им в съответствие с международните стандарти“, заяви заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова.

„Ключов партньор на министерството за постигането на тази цел е Норвежката страна, която чрез Норвежкия финансов механизъм финансира едни от най-важните проекти, като този“, допълни Павлова.

Проектът предвижда цялостно изграждане на модерен арест в една от съществуващите стари сгради на територията на ЗО с капацитет до 40 души с постановена мярка „задържане под стража“. До края на април 2024 г. трябва да е приключило и реновирането на затворническото общежитие от открит тип „Самораново” към затвора Бобов дол, където ще бъде обособено и преходно отделение (half way house ) за лицата, на които им предстои освобождаване, с оглед адаптацията им в обществото.

„Целта е да се създадат съвременни условия за настаняване на осъдените в унисон с изискванията на европейските норми и стандарти“, обясни Павлова.

По думите на главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ главен комисар Ивайло Йорданов в общежитието, което е с капацитет до 140 ще бъдат обновени санитарни възли в обособените спални помещения, общи етажни бани, кухненски и спомагателни помещения, перално отделение, котелно помещение и административни помещения за надзорния и административния състав.