Изгражда се механизъм за разпознаване и защита от домашно насилие

Новини

„Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна защита на пострадалите и превенция по отношение на насилието“, заяви д-р Борислав Ганчев, началник на кабинета на министъра на правосъдието и ръководител на Програма „Правосъдие“ на НФМ 2014-2021 при откриване на изложбата „Пробуждане между редовете“ в гр. Перник тази вечер. Тя е организирана от Фондация „П.У.Л.С.“ по проект, финансиран от НФМ.

В платната си популярни български илюстратори, мултидисциплинарни творци и стрийт артисти, са претворили реални истории на пострадали в желанието да дадат гласност на проблема с физическото и емоционалното насилие.

Изложбата е част от вдъхновяваща поредица арт проекти на EMPROVE.

Ганчев каза още, че е направена голяма крачка с приемането на ключови промени в Закона за защита от домашно насилие през тази година. „В момента под ръководството на Министерството на правосъдието широк кръг експерти работят по изготвяне на Координационен механизъм – документ, в който да е разписан конкретният механизъм на взаимодействие между всички институции, ангажирани с превенция и защита на пострадали и работа с извършители на домашно насилие“, подчерта още Ганчев и допълни, че помощта, която неправителственият сектор оказва в тази сфера, е от изключително значение. 

Той благодари на Кралство Норвегия, което чрез финансовия механизъм помага на страната ни в усилията й по оказване на ефективна помощ на жертвите и работа с извършителите, като финансира такива проекти, като този на Фондация „П.У.Л.С“, по внедряване на специализирани услуги на местно ниво във връзка с домашното насилие в градовете Перник и Кърджали.